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 1. FCC在2017年3月发布新的KDB 772105，对于家用电器产品的一些认证要求 。 
 
Question: What household appliances, identified as Part 15 unintentional radiators, are 

considered exempt from the equipment authorization procedures?  
  
Answer:  A household appliance using digital logic (an unintentional device or system that 

generates and uses timing signals or pulses at a rate in excess of 9,000 pulses or cycles 

per second, and uses digital techniques as defined in Section 15.3 (k)) is classified under 

Part 15 Subpart B as a Class B digital device (as defined in Section 15.101) requiring an 

equipment authorization under the Verification procedure (Section 2.902). However, some 

appliances may be exempt from an equipment authorization procedure under Section 

15.103.  
  
Exempt household appliances are electrical machines intended for household tasks that 

assist persons in washing and drying clothes, household cleaning, cooking, or food prepa-

ration; or is equipment that is directly involved in conditioning the supply of household wa-

ter and air (heating, cooling and humidifying) in a residence. This includes appliances 

such as a vacuum cleaner, washing machine, dishwasher, clothes dryer, air conditioner 

(central or window), etc. This exemption is limited to basic housekeeping appliances and 

is not intended to apply to all home-use products that may contain digital logic.  
  
To be exempt under Section 15.103, only the digital circuitry directly responsible for oper-

ation of the basic functions associated with the appliance is exempt, and must be con-

tained within the major appliance and not remotely connected via wire, cable or other 

communication system. For example, this includes the digital controller board for a wash-

ing machine responsible for different cycles and washing modes. 
 
Appliances that (1) contain other ancillary functions (not directly responsible for the basic 

functions), or (2) contain other non-housekeeping appliance or other functions, are not ex-

empt from equipment authorization procedures and regulations. These other functions re-

quire testing and compliance to the appropriate equipment authorization procedures and 

regulations.  

    https://apps.fcc.gov/oetcf/kdb/forms/FTSSearchResultPage.cfm?id=33062&switch=P     
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 2. 对于IEEE 802.11无线发射的产品，SAR的测量程序在KDB248227 D01的2.2章节有详细描述，需要

添加duty factor的测试，并计算在SAR的测试结果中。  
  
KDB 248227 D01 802 11 Wi-Fi SAR v02r02, for guidance on performing SAR measurements for 

devices incorporating IEEE 802.11 wireless transmitters.  
  
Section 2.2 Duty Factor Control 
  
A Wi-Fi device must be configured to transmit continuously at the required data rate, channel 

bandwidth and signal modulation, using the highest transmission duty factor supported by the 

test mode tools for SAR measurement. The test frequencies established using test mode must 

correspond to the actual channel frequencies required for operations in the U.S. When 802.11 

frame gaps are accounted for in the transmission, a maximum transmission duty factor of 92 - 

96% is typically achievable in most test mode configurations. A minimum transmission duty fac-

tor of 85% is required to avoid certain hardware and device implementation issues related to 

wide range SAR scaling. In addition, a periodic transmission duty factor is required for current 

generation SAR systems to measure SAR correctly. Unless it is permitted by specific KDB proce-

dures or continuous transmission is specifically restricted by the device, the reported SAR must 

be scaled to 100% transmission duty factor to determine compliance at the maximum tune-up 

tolerance limit. When a device is not capable of sustaining continuous transmission or the output 

can become nonlinear, and it is limited by hardware design and unable to transmit at higher than 

85% duty factor, a periodic duty factor within 15% of the maximum duty factor the device is capa-

ble of transmitting should be used. The reported SAR must be scaled to the maximum transmis-

sion duty factor to determine compliance. Descriptions of the procedures applied to establish the 

specific duty factor used for SAR testing are required in SAR reports to support the test results.  
 

3.  对于通过硬件变更的调制方式，是否可以在原始案件的基础上进行二类变更呢？ 

Question: We originally certified our licensed radio in continuous wave (CW) mode without mod-
ulation. We now want to add modulation via hardware that was in place at the time of the original 
certification. Can this be done via a Class II permissive change?   
Answer: Since the new modulation is a factory software/firmware change to be implemented at 

the manufacturing level, and not by a third party or via a field update, it is possible to apply for a 

Class II Permissive change. However, if the modulation implementation requires the addition of a 

hardware modulation circuit, a new FCC certification application would be warranted. Lastly, per 

178919 D01 Permissive Change Policy v06, Section V(D) “Third party activation of software 

changes for any radio parameter such as new frequencies, output power, and/or modulations, or 

changes that modify the circumstances under which the transmitter is approved to operate, are 

not allowed unless the device was approved as a software-defined radio (SDR)”.  
 

        

 
     

 

https://apps.fcc.gov/oetcf/kdb/forms/FTSSearchResultPage.cfm?switch=P&id=28238
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4. R&TTE指令允许使用EMCD和LVD在OJ上列出的协调标准，那RED也允许吗？ 
 
    Question: The EMC Directive and LV Directive do not apply to products which are within scope of 

the R&TTE Directive or RE Directive; but the R&TTE Directive allows use of harmonised stand-

ards from the Official Journal of the EMC Directive and LV Directive to provide presumption of 

conformity with the R&TTE Directive.   Does the new Radio Equipment Directive (RED) also allow 

this?  

    Answer:  When choosing standards for the EMC and Safety assessment for a radio (Article 3.1 of 

R&TTED and RED), it is important to pick the correct standard for the product. If the EMC or 

Safety standard is listed on the R&TTED or RED Official Journal, then it provides presumption of 

conformity to that Directive.  The EMC standard for the radio link may be in the RED Official Jour-

nal, but the EMC standard for other functions and the safety standard might not be there. If the 

standard is on the Official Journal of the EMCD or LVD, then it can be used for RED but it does 

not provide presumption of conformity.  The manufacturer should explain in their risk assessment 

why they chose that standard. 
 
     All devices which contain a radio fall under the RED, whether a single radio, a combination of 

multiple radio products, or a combination of radio and non-radio products. When a radio product 

and a non-radio product (e.g. micro-controller circuitry) are integrated into a single product, it is 

necessary to assess conformity of both products functioning at the same time against the essen-

tial requirements of the RED. For example, the transmitter carrier of the radio equipment can gen-

erate harmonics that may generate intermodulation emission products with the micro-controller 

oscillator clocks, which may or may not meet the RED.  

5. EU部分标准更新。 

   ETSI EN 301 893 V2.1.1 - (May 2017) - 5 GHz RLAN; Harmonised Standard covering the essen-

tial requirements of article 3.2 of Directive 2014/53/EU 
 
   ETSI EN 301 908-3 V11.1.3 - (April 2017) - IMT cellular networks; Harmonised Standard cover-

ing the essential requirements of article 3.2 of Directive 2014/53/EU; Part 3: CDMA Direct Spread 

(UTRA FDD) Base Stations (BS)  
 
     ETSI EN 300 440 V2.1.1 - March 2017 - Short Range Devices (SRD); Radio equipment to be 

used in the 1 GHz to 40 GHz frequency range; Harmonised Standard covering the essential re-

quirements of article 3.2 of Directive 2014/53/EU 
     
EN 300 440 V2.1.1 has been published by ETSI but refused by the EU Commission. We are 

waiting for the final solution from ETSI and the EU Commission on how they will fix the problems 

with EN 300 440 V2.1.1. We do know that Receiver Category 3 in EN 300 440 would not mandate 

receiver performance testing; but receiver performance testing is an important part of the 

RED. For now, the instruction is that Receiver Category 3 in EN 300 440 V2.1.1 cannot be used 

for meeting the RED.  Even Receiver Category 2 may be difficult to use because test limits may 

need to be found from other parts of the standard.  
     

http://www.etsi.org/deliver/etsi_en/301800_301899/301893/02.01.01_60/en_301893v020101p.pdf
http://www.etsi.org/deliver/etsi_en/301900_301999/30190803/11.01.03_60/en_30190803v110103p.pdf
http://www.etsi.org/deliver/etsi_en/300400_300499/300440/02.01.01_60/en_300440v020101p.pdf

