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 1. licensed设备对辐射场强和辐射功率的测试，测量程序和测试场地的参数是什么？ 
 

Question: What measurement procedures and test site parameters should be used 

for testing licensed devices for §2.1053 radiated field strength, and radiated power (ERP, 

EIRP) when specified in the applicable licensed service rule? 
 
Answer: The basic requirements for contents of an equipment authorization appli-

cation for a licensed-service transmitting device are given in §2.1033(c). In particular, 

§2.1033(c)(14) specifies that all applications must contain test data for §2.1046 through 

§2.1057, inclusive. 
 
§2.1053 require measurements of the field strength of spurious radiation from a device. 

Besides the test data requirement of §2.1053. §2.911(b) stipulates that additional radiat-

ed power test data may be required in certification applications where an applicable radio 

service rule specifies ERP or EIRP limits. 
 
The substitution test method described in ANSI/TIA-603-D-2010, Land Mobile FM or PM 

Communications Equipment Measurement and Performance Standards, should be used 

when performing radiated emission measurements for licensed radio equipment. The rel-

evant paragraphs of ANSI/TIA-603-D-2010 include Paragraph 2.2.12, Unwanted Emis-

sions: Radiated Spurious, and Paragraph 2.2.17, Radiated Power Output. To meet the 

test site considerations of §2.1053(a), testing laboratories should also apply the site con-

figuration criteria in Paragraph 1.5.30, Standard Radiation Test Site (3 meter) of ANSI/

TIA-603-D-2010, or similar considerations, and provisions given in other ANSI C63 docu-

ments. 
 
It should be noted that ANSI-ASC C63, a standards development organization, is review-

ing the aforementioned measurement methods, to determine other possible alternatives 

test methods, such as direct field strength or  pre-calibrated field methods, if these test 

methods are technically appropriate for inclusion in a  new standard for compliance test-

ing of transmitters used in licensed radio services. 

  

2. ISED 标准RSS-131发布了issue 3的版本。 
Radio Standards Specification 131 (RSS-131), Issue 3, Zone Enhancers, sets out certifi-

cation requirements for zone enhancers used in conjunction with licensed radio equip-

ment in certain radio services. 
 
It should be noted that a transition period ending six (6) months following the publication 

of RSS-131, Issue 3, within which compliance with either RSS-131, Issue 3 or Issue 2, 

will be accepted. After which time, only compliance with RSS-131, Issue 3 will be accept-

ed.  
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 3. R&TTE中对于Equipment Class 1和Class 2的定义。 
 

Equipment classes are defined by Article 4.1 of the R&TTE Directive. The European Com-

mission has adopted a Decision laying down an initial classification – called Commission Decision 

2000/299/EC of 6 April 2000. The decision identifies two classes: 
 

Class 1 equipment is equipment that can be placed on the market and be put into service 

without restrictions as indicated in Article 1(1) of the Decision. The Commission, in consultation 

with Member States, publishes an indicative and non-exhaustive list of equipment falling within 

the scope of Class 1: Subclasses of Class 1 - December 2014. 
 

Class 2 equipment is equipment for which Member States apply restrictions as indicated in 

Article 1(2) of the Decision, which also assigns the Alert Sign as Equipment Class Identifier for 

this class. The following subclasses of Class 2 correspond to radio equipment using harmonised 

frequency bands for which, in consequence, notification in accordance with Article 6(4) of the Di-

rective is not necessary: Subclasses of Class 2 - December 2014. 

4.设备的非发射机部分的数字电路的变更，认证是一类变更还是二类变更呢？ 

Question: If there is a change made to the digital circuitry in the non-transmitter section of a de-

vice, is a Class I or Class II change required for the certified transmitter？ 

 
Answer: §2.1043 allows for changes to a certified device that do not affect the characteristics that 

are required to be included in a certification application when filing a Class II permissive change.  
 
However, the Grantee is required to perform an evaluation to determine: (1) if the change(s) did 

not degrade the characteristics of the device filed with the grant, then a Class I change is permit-

ted; or (2) if there is a degradation, but the device is still in compliance with the appropriate rule, 

then a Class II application is required.  
 
NOTE: No changes to the basic frequency determining and stabilizing circuitry (including clock or 

data rates), frequency multiplication stages, basic modulator circuit, or maximum power or field 

strength ratings shall not be performed without application for and authorization of a new grant of 

certification (new FCC Identifier).  

http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/7981/attachments/1/translations
http://ec.europa.eu/DocsRoom/documents/6784/attachments/1/translations
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 5. RED指令下，Class 2的产品在包装上需要加警示标识吗？ 
 

Question :  Under the RED, do our Class 2 products require the alert sign on the packaging?  
 
Answer:  The alert sign (the circle with the exclamation mark) is not required on the product un-

der the RED. Furthermore, the requirement for EU member state notifications for non-

harmonized Class 2 equipment, required under the R&TTE Directive, has been removed in the 

RED. 
 
However, future interpretation by the EU may provide clarification on the use of the alert sign on 

Class 2 packing if you consider the following in the current RED: 
 

 Article 8, paragraph 2, Notification of radio interface specifications and assignment of radio 

equipment classes, distinguishes between Class 1 and Class 2 products, “The Commission shall 

adopt implementing acts establishing the equivalence between notified radio interfaces and as-

signing a radio equipment class, details of which shall be published in the Official Journal of the 

European Union.  Those implementing acts shall be adopted in accordance with the examination 

procedure referred to in Article 45(3)”. 
 
 Article 7, Putting into service and use, maintains restriction on use in accordance with Article 7, 

“Member States shall allow the putting into service and use of radio equipment if it complies with 

this Directive when it is properly installed, maintained and used for its intended purpose.  Without 

prejudice to their obligations under Decision No 676/2002/EC, and to the conditions attached to 

authorizations for the use of frequencies in conformity with Union law, in particular under Article 9

(3) and (4) of Directive 2002/21/EC, Member States may only introduce additional requirements 

for the putting into service and/or use of radio equipment for reasons related to the effective and 

efficient use of the radio spectrum, to the avoidance of harmful interference, to the avoidance of 

electromagnetic disturbances or to public health”. 
 
 Article 10, paragraph 10, Cases of restriction, “In cases of restrictions on putting into service or of 

requirements for authorization of use, information available on the packaging shall allow the 

identification of the Member States or the geographical area within a Member State where re-

strictions on putting into service or requirements for authorization of use exist.  Such information 

shall be completed in the instructions accompanying the radio equipment.  The Commission may 

adopt implementing acts specifying how to present that information.  Those implementing acts 

shall be adopted in accordance with the advisory procedure referred to in Article 45(2)”. 
    
 


